Digitale Helgeland vil ha egne regionale kompetanseorgan og arbeidsgrupper som skal benyttes til prosjektarbeid og deling av kunnskap og erfaringer på tvers. For hvert prosjekt som prioriteres må det følge med faggrupper. Faggruppene vil være viktige samarbeidspartnere i jobben med å kartlegge behov og gevinster.
Gruppene vil fasiliteres av Digitale Helgeland, som også vil utgjøre sekretariatfunksjonen. Faggruppene vil ha sitt eget mandat som beskriver forventninger til leveranser og samarbeid opp mot Digitale Helgeland. Digitale Helgeland kan ha følgende faggrupper:
- Tjenester, felleskomponenter og virksomhetsarkitektur
- Oppvekst (barnehage, skole og barnevern)
- Personal, arkiv, økonomi
- Helse og omsorg
- Plan, bygg, eiendom, teknisk, landbruk, næring og kultur
- Ungdom
Her finner du informasjon fra våre faggrupper
Det er mange måter å organisere samarbeidet i Digitale Helgeland på; aksjeselskap, ansvarlig selskap, samvirkeforetak, kommunalt oppgavefellesskap eller IKS. Vi ønsker å danne et selskap som skal være et strategisk instrument for at kommunene i samarbeidet skal kunne nå målene vi har satt oss. Prosjektgruppa vil lede en prosess med hele styringsgruppa slik at vi kommer frem til en gunstig organisering av fellesskapet.
Aksjeselskap, ansvarlig selskap og samvirkeforetak er ikke mye brukt i kommunal forvaltning og er ofte mislikt av politisk miljø fordi de da mister styringsmulighet. Kommunalt oppgavefelleskap (KO) og interkommunalt selskap (IKS) er begge selskaper som kan styres etter kommuneloven og som da vil egne seg som organisasjonsform.
Digitale Helgeland vil bestå av et team med høykompetente folk som skal sikre at vi sikrer høy gjennomføringsevne og klarer å få realisert gevinster i alle prosjektene vi starter. Teamet skal jobbe for alle kommuner og vil bistå med spiss kompetanse innen for eksempel digitalisering, tjenestedesign, gevinstrealisering, endringsledelse, anskaffelser, personvern, informasjonssikkerhet, virksomhetsarkitektur og prosjektarbeid.
De som jobber i Digitale Helgeland kan bo i den kommunen de tilhører og det vil ikke være behov for å ha egne kontorlokaler i en av kommunene.
I styringsgruppemøte 23. oktober 2020 ble vi enige om at det ennå er for tidlig å ta en beslutning om selskapsform. Vi vil derfor komme tilbake til organisering ved et senere tidspunkt.
Les mer om dagens organisering her.
Styringsgruppa må sammen bli enige om hvem som skal sitte i styret for selskapet når organisering og selskapsform er valgt. Det må også avklares hvilket ansvar og hvilke beslutninger som skal fattes av styret og hva som skal avklares av styringsgruppa/styremedlemmene.
De første 2 årene vil vi belage oss på finansiering fra skjønnsmidler hos fylkesmannen. Digitale Helgeland har fått signaler om finansiering på 4 millioner i året over to år i første gang. Men vi vil også jobbe for at støtten fra fylkesmannen kan forlenges ytterligere. Skjønnsmidler fra fylkesmannen vil alene kunne dekke lønnsmidler til 2-3 stykker i 100% stilling i to år.
Satsningen vi ønsker å få til i Digitale Helgeland krever langsiktighet og forutsigbarhet i finansieringen. Det er derfor nødvendig at vi enes om en finansieringsmodell der vi sikrer penger til å kunne realisere prosjekter og nå våre strategiske mål på lang sikt.
Vi foreslår en modell der hver kommune betaler inn en fast sum i året ut ifra om du er en kommune under 500 innbyggere, mellom 500-5000 innbyggere, 5000-10 000 innbyggere eller over 10 000 innbyggere. Hvordan finansieringsmodellen skal være vil vi komme tilbake til når vi har bestemt oss for selskapsform og organisering ved et senere tidspunkt. Inntil videre vil prosjektet finansieres av skjønnsmidler fra fylkesmannen.
Alle prosjektene vi gjennomfører skal følge prosjektveiviseren. Prosjektveiviseren er utarbeidet av Digitaliseringsdirektoratet. KS anbefaler kommunene å følge veiviseren. Formålet med prosjektveiviseren er å bidra med flere vellykkede prosjekter. Den beskriver virksomhetens overordnede styring av sine prosjekter, basert på faser og beslutningspunkter. Ved hvert beslutningspunkt vil styret i Digitale Helgeland godkjenne overgangen fra en fase til en annen. Mange kommuner har liten erfaring med å gjennomføre digitale prosjekter og det er heller ikke alle som har erfaring med å jobbe etter modellen til prosjektveiviseren. Ved å gjennomføre alle prosjekter etter denne modellen vil vi på sikt opparbeide oss god kompetanse på prosjektarbeid.