Digital Hjemmeoppfølging Helgeland: Sammen for Fremtidens Helseomsorg

Seks kommuner på Helgeland har nå tatt det første skrittet mot å tilby digital hjemmeoppfølging for kronisk syke pasienter. I samarbeid med fastleger og Helgelandssykehuset, samler prosjektet Digital Hjemmeoppfølging Helgeland helseaktører for å sikre at moderne, digitale verktøy blir en integrert del av helsetjenesten. En inspirerende fagdag i Mosjøen ga deltakerne verktøyene og motivasjonen til å starte en viktig digital transformasjon.

Helgelandskommunene er sammen om prosjektet Digital hjemmeoppfølging Helgeland, et prosjekt som skal bidra til at alle kommunene, i samarbeid med fastleger og sykehus, skal kunne tilby digital hjemmeoppfølging til kronisk syke pasienter. Sammen med RKK-Vefsn, kunne prosjektleder Eva-Alice Slettevoll fra Digitale Helgeland, ønske velkommen til en viktig inspirasjonsdag i Mosjøen denne uken.  Dagen ble en god kick-start for de første kommunene som skal i gang.

Inspirasjonsdag gav Kickstart for pilotkommuner

Seks kommuner var representert, og blant 45 deltakere var det også flere deltakere fra Helgelandssykehuset og fra fastlegekontor.  Målgruppen for dagen var primært Vefsn-klyngen, som består av kommunene Grane, Hattfjelldal, Hemnes og Vefsn. De har velferdsteknologisk plattform på plass, som gjør det mulig å komme raskt i gang med utprøving av digital hjemmeoppfølging i sine kommuner.

Dagen ble åpnet av prosjektleder med en statusoppdatering av prosjektet, samt informasjon om prosjektet innsats- og vurdering-/mestringsteam ved Stein-Rune Fjærvoll fra RKK Vefsn. Håkon Aalbu fra Helsedirektoratet bidro med et nyttig innlegg om hvorfor vi trenger digital hjemmeoppfølging og hvorfor vi må ha fokus på bruk av digitale verktøy for å kunne svare på noen av de utfordringene vi møter i dagens helsetjenester. Han løftet fram viktigheten av å sikre helhetlige tjenesteforløp og utarbeide gode modeller for arbeidet, slik at alle roller ivaretas når vi skal ta bruk digital hjemmeoppfølging. Målet er at digital hjemmeoppfølging skal bli en integrert del av tjenesten.

Erle Utler fra InnoMed, et nasjonalt kompetansenettverk for innovasjon i helsesektoren, bidro gjennom dagen med innlegg og veiledning i arbeid med gevinstplaner og tjenesteforløp. Og med veiledningsstøtte fra InnoMed skal også kommunene jobbe videre med dette ute i kommunene. Videre fikk vi en oppdatering av Eva Bjørhusdal fra Helgelandssykehuset om det sykehusinitierte arbeidet som gjøres i flere kommuner. Marita Aaheim fra Innlandet delte erfaringer fra sin region, knyttet til oppfølgingstjeneste og samarbeid mellom sykehus og kommuner. Hun fokuserte også på fastlegens rolle, og hvor viktig det er å ha de med i arbeidet. Hun var også klar på at vi må begynne å tenke digitale løsninger som førstevalget når vi skal tildele tjenester.

Fra leverandørsiden hadde vi med oss Sara Sundqvist som kom med gode tips og triks for en god oppstart av digital hjemmeoppfølging. Hun rådet kommunene til å våge å prøve ut digital hjemmeoppfølging på ulike pasienter, og til gå inn i arbeidet med både lærelyst og nysgjerrighet. Sara skal også lose de fire første kommunene gjennom et felles opplæringsløp de neste månedene.

Dagen ble avsluttet med et inspirerende innlegg fra Kari Anette Os i Helsedirektoratet. Hun rettet oppmerksomheten på hvordan vi kan se på innføring av digital hjemmeoppfølging som en del av et forbedringsarbeid som skal øke kvaliteten på tjenestene vi yter. Vi skal både forandre og forbedre.

Kontakt oss

Eva-Alice Slettevoll
Prosjektleder eHelse og digitale helsetjenester
E-post
Mobil 99 25 30 51