Bakgrunnen er klar: dagens løsninger innen velferdsteknologi og varsling er fragmenterte, ressurskrevende og lite bærekraftige. Over 15 årsverk går i dag med til manuell håndtering av alarmer. Kvaliteten på tjenestene varierer, og pasientsikkerheten er ikke god nok.
Nå skal det gjøres noe med det.
To mulige veier til felles responssenter
Styret i Digitale Helgeland gjorde følgende vedtak på styremøte i juni:
1. Styret i Digitale Helgeland vedtar at det startes et arbeid med mål om å etablere et felles responssenter for Helgeland. Det skal vurderes 1; tilkobling til et eksisterende responssenter eller 2; etablering av et eget responssenter lokalt på Helgeland.
Arbeidet skal:
- Inkludere behovskartlegging i hver kommune.
- Forankres i fag, ledelse, tillitsvalgte og politikk i kommunene.
- Utrede modell for etablering, vertskap, organisering og økonomi
- Legge til grunn innsiktene og gevinstanalysen fra rapporten «Samarbeid for fremtidens e-helse på Helgeland» og rapporten «organisering av legevaktssentral på Helgeland»
2. En mulig samlokalisering mellom responssenter og fremtidig legevaktssentral utredes også, uten å være til hinder for punkt 1.
3. Kommunene går sammen om en anskaffelse av EPJ- Legesenter.
– Å se på mulighetene for samlokalisering av organisering av tjenestene på Helgeland er smart, både med tanke på økonomi og kvalitet, men ikke minst med tanke på effektiv utnyttelse av personell, sier interkommunal samhandlingsleder i Helsefellesskap Helgeland Eline Monsen
En ny retning for e-helse på Helgeland
Arbeidet er forankret i den ferske rapporten Samarbeid for fremtidens e-helse på Helgeland, som Digitale Helgeland har utviklet i samarbeid med Knowit. Rapporten dokumenterer betydelige gevinster dersom kommunene går sammen om en felles velferdsteknologisk plattform og responssenter:
- Reduksjon på over 17 000 timer i manuell oppfølging
- Potensial for å spare 9–12 millioner kroner årlig
- Styrket kompetansemiljø og rekrutteringskraft
- Tryggere og mer likeverdige tjenester for innbyggerne
Rapporten peker også på demografiske utfordringer: Helgeland står i fare for å mangle over 3600 helseårsverk innen 2050. Det haster å finne nye og mer bærekraftige måter å organisere tjenestene på.
Alle kommunene med videre
Alle Helgelandskommunene har sluttet seg til strategien, og er enige om å gå videre med felles anskaffelse av nytt EPJ-system for helse og omsorg, parallelt med utredningen av responssenter. Lokale behovskartlegginger og bred forankring skal sikre at løsningene blir treffsikre og bærekraftige – uansett kommune.
– Det handler ikke bare om teknologi. Det handler om likeverdige tjenester til Helgelands befolkning, pasientsikkerhet og smartere ressursbruk for fremtidens helsetjenester på Helgeland, sier Eline Monsen
Les hele rapporten her (PDF, 5 MB)